Płatki dzikiej róży na sok najlepiej zbierać następnego dnia po deszczu i potem już nie myć, abo szybko opłukać zimną wodą. Najbardziej do tego celu nadaje się gatunek róży cukrowej, lub pomarszczonej z uwagi na duże płatki o pięknej różowej barwie. Oczywiście należy je zbierać z dala od ruchliwych dróg, gdzie niestety najczęściej rosną najbardziej okazałe krzewy. Oczyszczone płatki wrzucić do garnka z wrzątkiem. Zamieszać, poczekać aż do wody przejdą związki i barwniki w nich zawarte i przelać przez gęste sito. Dodać soku z cytryny i tyle cukru by powstał gęsty sok. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia by rozpuścił się cukier i gotowy sok wlewać do słoiczków. Szczelnie zakręcić.
W zależności od dodatku cukru można stosować jako sok, lub dodatek do herbaty
Z płatków dzikiej róży można również robić wspaniałe konfitury ucierając płatki z cukrem. Takie ucierane na sucho płatki róży nie tylko zachowują całość witaminy C ale również są najbardziej esencjonalnym dodatkiem do pączków, czy kruchych rogalików.
Płatki można również suszyć i potem przechowywać w szczelnym pomieszczeniu. Po wrzuceniu do herbaty taki płatek pięknie się rozwija nadając płynowi różanego, wspaniałego zapachu
niedziela, 24 maja 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz