Syrop z mniszka
300 - 500 główek kwiatu mniszka
1,5 kg cukru
1,5 litra wody
2 cytryny
Kwiaty wsypujemy do wanny i pozostawiamy na 15 min żeby pozbyć się robaczków (nie myjemy). Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, wrzucamy 1 cytrynę pokrojoną na cząstki i gotujemy bez przykrycia ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. Taki odwar należy przecedzić uważając by nie wpadły cząstki kwiatów. Wsypać do wywaru cukier i sok z drugiej cytryny. Gotować następne 1,5 godziny bez mieszania na wolnym ogniu. Gorący syrop zlać do słoików i gorące obrócić do góry dnem aż wystygnie.
Oczywiście kwiaty zbieramy tylko w miejscach ekologicznie czystych!
300 - 500 główek kwiatu mniszka
1,5 kg cukru
1,5 litra wody
2 cytryny
Kwiaty wsypujemy do wanny i pozostawiamy na 15 min żeby pozbyć się robaczków (nie myjemy). Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, wrzucamy 1 cytrynę pokrojoną na cząstki i gotujemy bez przykrycia ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. Taki odwar należy przecedzić uważając by nie wpadły cząstki kwiatów. Wsypać do wywaru cukier i sok z drugiej cytryny. Gotować następne 1,5 godziny bez mieszania na wolnym ogniu. Gorący syrop zlać do słoików i gorące obrócić do góry dnem aż wystygnie.
Oczywiście kwiaty zbieramy tylko w miejscach ekologicznie czystych!
3 komentarze:
Mam ochotę spróbować takiego soku z mniszka lekarskiego według przepisu, który tu zamieściłaś - ale perspektywa zerwania tylu kwiatów...
cóż chyba muszę wybrać się na poszukiwania :)
kwiaty mniszka zrywa się bardzo szybko - radzę jedynie zastosować rękawiczki, gdyż biały sok paskudnie farbi :(
Pozdrawiam :)
aha, na mniszka już niestety za późno. Ale polecam soki z róży i z kwiatów bzu
Prześlij komentarz