sobota, 25 października 2008

bez czarny (sambucus nigra)


Bez czarny zwany również również lekarskim jest krzewem pospolitym i często spotykanym zwłaszcza na przydrożach, przy domach, polnych chatach, na obrzeżach rzek i lasów w całym kraju. roślina ma wiele czarnych jagód zebranych w baldachim. Jest stosowana w lecznictwie jako środek napotny, przeciwgorączkowy jak również w chorobach nerek i chorobach reumatycznych. Owoce, najlepiej w postaci powideł regulują układ trawienny i działają przeciwbiegunkowo, odwar zaś pomaga przy migrenach i łagodzi bóle . Owoce bzu można przetwarzać na soki, kompoty, powidła - w tym celu należy zrywać całe baldachimy zdrowych i dojrzałych owoców (zielone owoce mogą być trujące), następnie dokładnie przepłukać pod wodą i dopiero oddzielać owoce od szypułek. Kwiatostany bzu można zapiekać w cieście jak placuszki, a suszone dodane do herbatki podnoszą walory smakowe i zapachowe. Można też robić z bzu wino jednak osobiście nie robiłam - gdzieś wyczytałam że przetwory alkoholowe z bzu są trujące (pewnie chodzi o nalewki) - za to bardzo serdecznie polecam sok z bzu i róży bardzo smaczny, pachnący i zdrowy. Bez jest również bardzo cennym kosmetykiem - wystarczy do kąpieli wsypać dwie garście kwiatków świerzych lub suszonych a skóra staje się bardzo delikatna i odprężona.
Kuzynem bzu czarnego jest dziki bez hebd który jest trujący, odróżnić go można jednak łatwo po skierowanych ku górze baldachimach podczas gdy bez lekarski ma wiechy skierowane ku dołowi.

Brak komentarzy: