piątek, 24 października 2008
róża dzika (rosa canina)
Róża dzika jest bardzo różnorodnym gatunkiem. Niektóre odmiany są bardzo niskie,wręcz przyziemne, inne mogą tworzyć wysoki żywokost. Różnią się kwiatami - kwitną na biało, różowo, czasami nawet czerwono, różnią się wielkością i kształtem owoców. Są róże z których zbieramy owoce, z innych płatki, jeszcze inne służą do wyrobu zapachów, olejków eterycznych. Różą dostarczającą owoców jest róża pomarszczona, płatków na soki i konfitury dostarcza róża stulistna. Różnią się również zapachem i zawartością witaminy C Te dwie witaminy są w tej formie bardzo łatwo przyswajalne i działają odpornościowo na organizm. Ogólnie róża zawiera bardzo dużo witaminy C (23 razy więcej niż sok z pomarańcz) jak również witaminy A (więcej niż marchewka). Róża jest owocem wielowitaminowym jak i również wielomineralnym, zawiera dużo wapnia, żelaza i magnezu. Niestety nie jest zbyt popularnym owocem z uwagi na to że surowe owoce są niesmaczne a wyśmienite przetwory są bardzo pracochłonne. Jeśli już jednak zadamy sobie trud zbioru i drylowania z paskudnych pestek możemy uzyskać bardzo zdrowe i smaczne przetwory. Szczególnie zachęcam do sporządzania soku z róży z dodatkiem bzu czarnego, konfiturę z płatków róż (wyśmienita i do pączków i do herbatki) oraz wspaniałe wino.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz