sobota, 1 listopada 2008

Jeżyna (rubus)


Jeżyna odznacza się kolcami umieszczonymi wszędzie, nawet pod liśćmi dlatego jest to bardzo niewdzięczny krzaczek zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt leśnych, gdyż jeżyna występuje najczęściej w lesie na obrzeżach pól, leśnych dróg i nasypach kolejowych. Obejmuje kilkadziesiąt nawet gatunków i odmian, łącznie z wyhodowanymi przez botaników szczepami jeżyn bezkolcowych które jednak smakiem i zapachem nie dorównują najsłodszej z jeżyn - jeżynie fałdowanej. To po ten właśnie lśniący i aromatyczny owoc warto wstać skoro świt, biec w las i ranić sobie dłonie, drzeć ubranie w niewdzięcznych krzakach. Oprócz jeżyny fałdowanej można natrafić na jeżynę popielicę(zdj. na górze) mniej rozpowszechnioną i nie tak smaczną jak powyższa, jej krzew płoży się po ziemi a jagody są sine, matowe. Oprócz licznych odmian jeżyna tworzy również różne krzyżówki i formy przejściowe zależnie od miejsca występowania i rodzaju gleby. z tego samego powodu różnią się składem chemicznym i właściwościami leczniczymi. Nadal są jednak osoby które od czasu do czasu stosują specjalne kuracje jeżynowe dla oczyszczenia organizmu bo jeżyny od wieków mają opinie owoców krwiotwórczych i leczących przewód pokarmowy. Niemniej są bardzo smaczne pod każdą postacią i nawet jeśli nie pomogą to wyśmienicie poprawią samopoczucie.

Brak komentarzy: